Kazinczy – “Szép Magyar Beszéd” területi verseny

2016. február 3-án iskolánk adott otthont a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny területi döntőjének, ahol Körmend Város és térsége, valamint Szentgotthárd Város és térsége képviseltette magát. Két korcsoportban tizenkilenc diák vett részt.
A Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett SZÉP MAGYAR BESZÉD versenyt, amely az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált. Péchy Blanka a Kazinczy-versenymozgalmat kiterjesztette az általános iskolás korosztályra is. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja. Az igazán komoly versengés az 5. évfolyammal indul: ekkor már területi versenyt is szerveznek. A 7-8. osztályosok közül a területi versenyek győztesei részt vehetnek a végső, úgynevezett regionális fordulón: a dunántúli megyék és a Budapest versenyzői Balatonbogláron, a Dunától keletre fekvő megyék versenyzői Kisújszálláson mérik össze tudásukat.
A vetélkedő résztvevőinek egy kötelező és egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat. A 7-8. osztályosoknál kívánatos az esszé-vagy tanulmányrészlet.
A regionális döntőben Szűcs Tímea, a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója képviseli városunkat Balatonbogláron. Ő ezzel már Kazinczy-díjasnak tudhatja magát, a regionális döntőn pedig, ha a legjobbak között lesz, arany fokozatba részesülhet. (Régiónként 16 fő)
Területi döntőnkön mindkét korcsoportban az 1-3. helyezetteket díjazta a megyei szaktanácsadókból álló zsűri. Név szerint: Kővesné Molnár Ilona, Lipovics Gyuláné dr., Németh Ibolya és Nagy Attila.
Helyezések:
5-6. osztályos korcsoport:
1. Szakály Petra – Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
2. Gömbös Márton – Szentgotthárd és Térsége Iskola Vörösmarty Mihály Gimnáziuma
3. Németh Ruben – Szentgotthárd és Térsége Iskola Széchenyi István 5-8. Évfolyamos Általános Iskolája
7-8. osztályos korcsoport:
1. Szűcs Tímea – Szentgotthárd és Térsége Iskola Vörösmarty Mihály Gimnáziuma
2. Závecz Roland Zoltán – Szentgotthárd és Térsége Iskola Széchenyi István 5-8. Évfolyamos Általános Iskolája
3. Szabó Dóra – Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Iskolánk tanulóit Takács Tiborné készítette fel.

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és díjazottnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük